Moka konvička, stále krásná osmdesátiletá Italka

Oblíbená moka konvička nám dělá společnost už od roku 1933. Přinesla chuť a vůni espressa do každé domácnosti. Když nemáte náladu vypravit se do oblíbené kavárny, sáhněte po moka konvičce. Zanedlouho budete i vy držet v rukou horký šálek plný lahodného nápoje tak výrazné chuti, že labužnicky přivřete oči.

Malý parní stroj

Majitel továrny na kovové nádobí Alfonso Bialetti se začal nápadem zabývat po první světové válce. Se zaujetím si v prádelnách prohlížel stroje, které při čištění používaly vytlačování mýdlové pěny pomocí tlaku horké vody a zrodil se nápad na moka konvičku. Alfonso Bialetti chtěl chuť espressa přinést do každé domácnosti, a tak oslovil předního italského vynálezce. Luiigi de Ponti konvičku vynaleznul, přesto ji Italové nazývají bialettka. Téměř byste nenašli domácnost, kde by tento důležitý kus nádobí chyběl. První moka konvičky byly hliníkové, kvůli nerostným zdrojům, které byly v Itálii k dispozici. Později se moka konvička začala vyrábět i z jiných kovů.

Dokud nás smrt nerozdělí a možná ještě déle

Po druhé světové válce převzal továrnu syn zakladatele Ranato Bialetti a investoval nemalé prostředky do propagace konvičky na zahraničních trzích. V době největší slávy moka konvičky se jich prodávaly denně tisíce. Odkazu otce a rozvoji továrny věnoval Ranato Bialetti celý svůj život. A svému výrobku věřil natolik, že jej nechtěl opustit ani po smrti. Jeho popel nebyl uložen do urny, ale do moka konvičky.

Použití moka konvičky

I u moka konvičky platí, že chuť kávy určuje její čerstvost a hrubost mletí. Směs by měla být o něco hrubší než pro použití v automatických kávovarech. Kávu si namelte doma a nasypejte do trychtýře v horní části, směs neutlačujte, pouze ji zarovnejte.

Spodní část konvičky naplníte horkou vodou, konvička má maximální objem vody vyznačený. Obě části sešroubujte a pečlivě zkontrolujte uzávěr. Špatně utěsněná konvička by znamenala spoustu nepořádku na sporáku.

Konvičku postavte na sporák a zapněte na nejvyšší stupeň. Voda se začne zahřívat a vznikající pára stlačí horkou vodu. Podobně jako u tlakového hrnce. Tryskou začne voda probublávat přes mletou kávu. Přes sítko se hotová káva o chuti silného espressa dostane do horní nádoby.

Konvička vydává charakteristický syčivý zvuk, podle něhož poznáte, že se voda dostává přes trysku do směsi s kávou. Jakmile uslyšíte syčení, ihned ztlumte sporák a počkejte na dokončení lahodného nápoje.

Výhody používání moka konvičky

Výhodou moka konvičky je její nízká pořizovací cena a jednoduché použití. Přesto nabízí výbornou, velmi silnou, chuť kávy. Káva vám zůstane dlouho horká, není nutné ji konzumovat okamžitě, uchová si svou výraznou chuť. Moka konvičku si s sebou můžete vzít i na cesty, nemusíte se vzdávat lahodného šálku kávy ani když táboříte pod stanem na břehu řeky. Dá se použít na všech typech vařičů, dnes seženete i moka konvičky vhodné na indukční desku. Množství směsi nemusíte nijak odměřovat, poznáte je přesně podle nádoby. Konvička je skladná a snadno se udržuje v čistotě.

Moka konvička přinesla revoluci v přípravě kávy. Ten, kdo toužil po chuti espressa doma, sáhnul po moka konvičce. I dnes má místo v domácnosti každého milovníka výrazné chuti kávy.