Každý milovník zdravé stravy musí vyzkoušet několik surovin. Jaké to jsou?

Snažíte se stravovat co nejzdravěji? V takovém případě určitě víte, že i zdravé jídlo může chutnat výborně. Jaké chutě a suroviny rozhodně musíte při své cestě za vysněným cílem vyzkoušet?

Potraviny pro hubnutí i nabírání

Zdravá výživa se skládá ze tří základních makroživin – bílkovin, sacharidů a tuků. Chcete-li dosáhnout vysněného cíle a dlouhodobě si ho udržet, rozhodně potřebujete přijímat všechny tři látky (samozřejmě ve vhodném poměru). Během hubnutí přirozeně zvýšíte počet proteinů a snížíte přijímané množství zbylých dvou živin. To však neznamená, že přestanete jíst sladké. Vyměňte cukr za šikovná umělá sladidla s nulovým množstvím kalorií. Výbornou volbou je třeba čekankový sirup (také známý jako čekankové sladidlo). Nebo radši tyčinky? Pak si vyzkoušejte low carb tyčinky. Diabetici se musí smířit s DIA sladkostmi.

Co si počít v případě, kdy naopak chcete přibrat nějaké to kilo? V tomto ohledu oceníte skvělý zdroj energie, jímž je ořechový krém. Jak víte, ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin i sacharidů. Také obsahují spoustu minerálů a vitamínů, bez nichž to prostě nejde. Vaše mlsání podpoří i chlebové směsi. A co k nim? Samozřejmě kávoviny.

Tělo vyžaduje komplexní přístup

Výše zmíněné makroživiny samy o sobě ani zdaleka nestačí. Velkým problémem dnešní doby je obecný nedostatek vitamínů a minerálů v běžné stravě. Dlouhodobá absence přitom vede k řadě civilizačních onemocnění. Přesně proto nezapomínejte ani na přírodní doplňky stravy. Průměrný Čech by si měl hlídat především adekvátní příjem Omega 3 kyselin, kterých máme v jídelníčku žalostně málo. Druhou látkou v pořadí je životodárný hořčík. Ženy by měly myslet i na železo, protože jej ve velkém ztrácí během menstruace, těhotenství, ale i přechodu.