Jedna z nejúspěšnějších dietních metod posledních let nazývaná také jako “plážová dieta” je dílem floridského kardiologa A. Agatstona. Princip této třífázové diety je jednoduchý: málo tuků, málo sacharidů a hodně vlákniny. První fáze je nejpřísnější, kdo ji ale překoná, neměl by mít pak potíže stravovat se tímto způsobem třeba i celý život, udržet si rozumnou váhu a navíc žít mnohem zdravěji.
Plážová dieta – základní princip
První čtrnáctidenní fáze
Třikrát denně běžné porce jídla: červené maso, drůbež, ryby, spoustu zeleniny, vejce, sýr a salát s olivovým olejem. Naprosto zakázáno je: pečivo, rýže, brambory, těstoviny, ovoce, cukrovinky, zmrzlina a cukr.
Druhá fáze
Začněte přidávat některá zakázaná jídla, pokud se neubráníte chuti na ně: chleba, těstoviny, rýži, brambory, čokoládu. Ovšem jen malé kousky! Druhou fázi je třeba držet tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované váhy.
Třetí fáze
Už jste si zvykli na menší porce jídla, netrápí vás hlad. Zjišťujete, že vlastně nedržíte dietu, ale stravujete se rozumněji. Pokud z nějakého důvodu spadnete znovu do nezdravého přejídání, je třeba začít úplně od začátku.
Plážová dieta – zakázané potraviny
Brambory, bílý chléb, bílá rýže, těstoviny a bílý cukr. Umělé tuky se nahrazují přírodními.
Plážová dieta – povolené potraviny
Malé hříchy jsou povoleny – například dva čtverečky hořké čokolády nebo sklenka červeného vína večer není žádný problém.
Díky plážové dietě se pomocí správně sestaveného jídelníčku naučíte regulovat chuť k jídlu a velikost porcí, aniž byste museli potraviny vážit a počítat jejich energetickou hodnotu. Naučíte se jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně tak, abyste nikdy neměli pocit velkého hladu. Na druhou stranu je zde málo sacharidů, což může vést k úbytku svalové hmoty.