Jak vám 30 korun zachrání život

road-643521_1280

Stačí vteřina a všechno může být najednou jinak. Skončíte na vozíku, budete mít nenávratně poškozený mozek nebo se už dokonce nikdy neprobudíte. To vše se může stát, když vás v noci srazí auto. Zabránit se tomu dá za pouhých třicet korun.

Je to už tři měsíce, co vyšla v platnost novela zákona, která chodcům ukládá povinnost nosit za snížené viditelnosti mimo obec reflexní prvky, přesto ji mnoho lidí na zřetel nebere. Pokud se večer pohybujete mimo obec, ve vlastním zájmu byste měla mít na ruce aspoň reflexní pásku.

Stačí malý reflexní proužek

Novela vyšla v platnost z toho důvodu, že jen za loňský rok zemřelo na silnicích 72 chodců, kteří nebyli vidět. Řidiči neměli šanci se jim vyhnout, protože je zahlédli příliš pozdě. Když jdete ve tmě v černém oblečení, řidič vás zpozoruje pouhých 18 metrů předem. Obyčejná reflexní páska pro chodce zvyšuje tuto vzdálenost na 200 metrů, což už je pořádný rozdíl.

reflexní páska

Rozhodně si nemyslete, že si vystačíte s mobilem nebo baterkou. Ano, sice vám posvítí na cestu, a dokonce vás zvýrazní řidičům, ale neumí odrážet světlo. Nelze je považovat za reflexní prvek, takže zákonu nevyhoví a stejně by vám hrozila pokuta ve výši až 2 000 Kč! A to se opravdu nevyplatí. Ceny reflexních pásek se totiž pohybují v řádech desetikorun.

Veďte k tomu i děti

Děti jsou v tomto ohledu ještě rizikovější. Nemají rozum z toho, jak se chovat v blízkosti silnice, a tak by měly být chráněny reflexními prvky nejen v noci. Spousta dětských výrobků, jako jsou klíčenky, batohy ale i bundy, na sobě aspoň reflexní nášivky má. Zkontrolujte to a případně nakupte reflexní pásky pro chodce ve větším množství a vybavte celou rodinu.

A ještě jedna poznámka. Nosit na sobě reflexní prvky není vůbec žádná ostuda. Nikdo vás nenutí oblékat si reflexní vestu, může to být opravdu jen nějaká drobnost – přívěšek, klíčenka, nášivka na bundě. Ideální jsou zmiňované reflexní pásky, které lze používat na jakékoliv oblečení, nejlépe na končetinu směrem do silnice. Tak málo stačí pro záchranu života.