Revmatoidní artritida. Jak na to, aby nebolely klouby

older-adult-1546130_1280

Téma tohoto článku – revmatoidní artritida. Tuto nemoc je nutné odhalit v rané fázi, abychom zavčas ochránili zdraví našich kloubů. Otestujte – jestliže v dopoledních hodinách máte problémy s pohybem v kloubech rukou, bolest, neschopnost narovnat prsty, je pravděpodobné, že trpíte revmatoidní artritidou.

Nemoc primárně postihuje malé klouby rukou a problém je zvláště patrný v místech, kde jsou prsty spojené s kostí s následujícími velmi pozorovatelnými změnami v zápěstí.

Proč a jak se to stane

Podíváme-li se na zdravé klouby, vidíme následující: vnitřní povrch kloubu se skládá z chrupavky, hladké chrupavky, klouby jsou pokryty kapslí, a nejsou zanícené.

Revmatoidní artritida je následkem vážné poruchy imunitního systému.

Při tomto onemocnění, struktura antigenní chrupavky je částečně podobná antigenní struktuře viru, bakteriím, streptokokům, které se snaží dostat do těla a tělo při zabíjení těchto patogenů začne reagovat na své vlastní tkáně jako na cizí a produkují chemické látky, které začínají ničit vlastní chrupavky, vrstva hyalinní chrupavky mezi kontaktním povrchem kosti se naruší a postižená osoba začne cítit bolest kloubů.

U těchto příznaků revmatoidní artritidy, doporučujeme zajít k lékaři:

  • silná bolest a pálení v kloubech
  • symetrické poškození kloubů na obou končetinách
  • ranní ztuhlost
  • uzliny a otoky kloubů v této oblasti.

Existují náznaky, podle kterých lze identifikovat problém v raných fázích.

I krevní test ukáže, že sedimentace erytrocytů vzrostla, což znamená, že máte náběh k rozvoji revmatoidní artritidy.

Navíc, pokud je ve vaší krvi zvýšený i C-reaktivního protein, je to důkazem, že se ve vašem těle spustily silné zánětlivé procesy.

Jaké léky budu užívat?

Při potvrzení diagnózy revmatoidní artritida, se přepisuje medikamentózní léčba. Cílem je nejen zmírnit bolesti, ale i snížit zánětlivé procesy v těle, zastavit poškozování kloubů, a tím zlepšit kvalitu života pacienta.

Nezapomínejte na prevenci a začněte užívat včas kvalitní kloubní výživu

Nebojte se pohybovat

Kromě medikamentózní léčby, je důležitá i rehabilitace. Vhodné a správné cvičení dokáže zmírnit průběh nemoci. Lidé trpící revmatoidní artritidou se častokrát podvědomě vyhýbají pohybu, při kterém pociťují bolest. Nicméně, to má za následek jednostranné zatěžování určitého kloubu, na úkor jiného. To pak může vést ke vzniku deformit.