Jak si co nejlépe vychutnat víno?

Existuje mnoho lidí, kteří milují víno. Ne každý ale ví, jak si jej co nejlépe vychutnat, aby dokázali zachytit jeho správnou chuť i vůni. Chcete znát tajemství dokonalé chuti vína? Pak si přečtěte našeho rádce, který zaručí mnohem větší požitek z vína.

Bílé víno

Ať už si vyberete Chardonnay, Rulandské bílé nebo Sauvignon, každé bílé víno má být správně podáváno při nižší teplotě, než červené. Ideální teplota pro podávání bílého vína je 8 až 10 stupňů Celsia. K měření teploty vína můžete využít speciální teploměr. Pokud však nepijete žádné vysoce kvalitní a drahé víno, není nutné hlídat každý stupeň.

Bílá vína také vyniknou s vhodnými pokrmy. K bílému vínu se hodí kuřecí maso, králičí maso, italské sladké dezerty nebo francouzské sýry s bílou plísní.

Červené víno

Často je špatně udáváno, že každé červené víno snese pokojovou teplotu, což není pravda. U lehčích a mladších vín je ideální teplota podávání mezi 13 až 15 stupni, běžná červená vína okolo 17 stupňů, a plná starší červená vína 18 až 19 stupňů Celsia. Červené víno servírujte s hovězím masem či se zvěřinou, hodí se také tvrdé sýry či sýry s modrou plísní.

Správné sklenice

Pokud si chcete víno dobře vychutnat, je velmi důležitá sklenice. Určitě víte, že sklenice na bílé víno a červené víno vypadá svým tvarem jinak. Jaká by však obě sklenice měla být? Určitě by měla být vyrobena z tenkostěnného průhledného skla na tenké vysoké stopce. Sklenice na víno by se nikdy neměla držet za kalíšek, aby se víno neohřívalo, ale za stopku. Bílé víno se podává v menších sklenicích, aby zůstalo déle chladné. Růžová a suchá bílá vína podávejte ve sklenicích, které u horního okraje rozšiřují, abyste mohli na jazyku vychutnat jejich jemnou chuť. Červená vína se zase podávají ve větších a objemnějších sklenicích, ve kterých může dobře vyniknout jejich buket. Sklenice se vždy nalévají do jedné třetiny, abyste s ní mohli zakroužit a ucítit aroma vína.

Co s otevřenou lahví?

Stalo se vám, že jste si otevřeli dobrou lahev vína, ale nedopili jste ji? Otevřenou lahev určitě uložte do lednice. I tak se ve víně ale brzy začnou dít oxidační procesy, které víno ničí. Pro delší životnost otevřeného vína vám může pomoci vakuová pumpa, která z vína odsaje veškerý vzduch. Díky tom use životnost vína prodlouží a vy si jej můžete užít i další den.

Dovolte vínu, aby vám ukázalo, co v něm skutečně je pomocí správného servírování!