Puzzle, která podporují fantazii – vyberte si ty NEJ


Tato skládačka s dílky charakteristického tvaru, které perfektně zapadají do sebe, je skvělým způsobem trávení volného času. Přináší relaxaci, uvolnění od stresu, nenásilné procvičení jemné motoriky a pravé a levé hemisféry. Skládání puzzle posiluje pouto mezi rodinou a přáteli.

Něco z historie

Puzzle vynalezl kartograf a rytec John Spilsbury roku 1760 ve Velké Británii jako učební pomůcku. Bylo ze dřeva a mělo podobu mapy světa, podle níž se učili děti i dospělí. Název puzzle, jak ho známe dnes, je odvozen od názvu firmy, která ho začala jako první vyrábět. Dřevo nahradila lepenka, s níž se mnohem lépe manipuluje a výroba puzzle není tak finančně náročná.

Více o výrobě

Puzzle pro dospělé a děti se vyrábí na základě obrázku, a to fotografie nebo reprodukce malby. Tento obrázek je po vytištění nalepen na lepenku. Poté směřuje do lisovacího stroje, kde je prořezán do požadovaných tvarů. Ty se následně od sebe oddělí a zabalí. Někteří výrobci používají speciální stroje, které jednotlivé dílky rozfoukají a tím je důkladně promísí.

Vliv puzzle na psychiku a další schopnosti

Skládačka má velký vliv na rozvoj kognitivního myšlení, což znamená, že stimuluje logiku v kombinaci s kreativitou. Mozek se trénuje ve vizualizaci, abychom byli schopni vidět hotový výsledek. Dále rozvíjíme paměť, neboť si dokážeme vzpomenout, že konkrétní kousek puzzle už jsme někde zahlídli a zrovna on bude pasovat do daného místa. Proto se puzzle řadí k doporučovaným aktivitám sloužícím jako prevence Alzheimerovy choroby, demence a případných duševních onemocnění.

Skládání děti baví

Puzzle pro děti bychom měli pořizovat dle jejich věku a dovedností. Jeho skládání by mělo být pro děti radostí a zdrojem zábavy. Pořídíme-li jim složité puzzle neodpovídající jejich schopnostem, budou se u něho nudit. Naopak správně vybraná skládačka rozvíjí jejich manuální zručnost, vizuální vnímání, trpělivost a vytrvalost. Z toho důvodu pořizujeme dětem ve věku kolem 3 let velké dílky pro snadný úchop a manipulaci, obrázek by měl ztvárňovat jejich oblíbenou pohádkovou postavu. Čím jsou děti starší, tím navyšujeme počet dílků a jejich velikost, složitost skládaného obrázku.

Tipy a triky

Abyste se se skládáním puzzle příliš netrápili, existuje pár tipů, jak na to. V prvé řadě vyberte vhodné místo, neboť je třeba počítat s tím, že se vám skládačku nepodaří složit během jednoho dne. Tak aby rozestavěné puzzle nepřekáželo. Berte v potaz rozměry udané na krabici, aby se vám puzzle do zvoleného místa vůbec vešlo. Zároveň bychom se měli vyhnout příliš ostrému osvětlení, které bude na dílky házet odlesky. Experti ve skládání doporučují si dílky nejprve utřídit podle barev nebo motivů. Poté bychom měli začít skládat okraje, které vytvoří rám. Poté postupujeme od nejjednodušších oblastí ke komplikovaným, všímáme si těch nejmenších detailů na dílcích.

Puzzle pro náročné

Jste-li ve skládání puzzle už skutečnými profíky a poradíte si i se 4 000 dílky, je na čase vyzkoušet něco jiného. Tím je 3D puzzle, které je skutečnou výzvou. Už se nejedná pouze o dílky z lepenky, nýbrž také z plastu, dřeva či kovu. Tímto trojrozměrným skládáním lze sestavit zvířata, sochy, dopravní prostředky, světoznámé stavby atd. 3D puzzle je skvělým tipem na dárek pro všechny, jež skládání baví. Je skutečným zážitkem pozorovat, jak vám pod rukama roste trojrozměrný objekt. Navíc, pokud jsou k němu přidány ještě další efekty, jimiž jsou krystaly nebo vestavěné osvětlení. I u tohoto druhu puzzle se rozlišuje náročnost dle počtu dílků. Menší děti budou nadšené z dřevěných modelů aut nebo dinosaurů, dospívající si mohou sestrojit otáčivý osvětlený globus.