Nošení respirátoru nelze podceňovat. Víte, jak vybrat ten správný?


Už dlouhé měsíce platí v tuzemsku a v mnoha zahraničních zemích povinnost nosit obličejové masky, které snižují riziko přenosu koronaviru. Víte ale, jak správně respirátor nosit a na co si dát pozor při jeho výběru v obchodě či e-shopu?

Respirátory se dělí do tříd

V první řadě je zapotřebí si uvědomit, že ne každý respirátor, na který u prodejců narazíte, bývá vhodný. Základním pravidlem je všímat si označení, jež udává jeho účinnost. V současné době je nezbytné používat takzvané respirátory FFP2, což je označení druhé třídy těchto ochranných pomůcek. Značí, že jsou schopné zachytávat mikročástice a viry, a to s účinností minimálně 92 %. Ideální je, pakliže si koupíte respirátor třídy FFP3, u něhož je účinnost ještě vyšší, potažmo lze zvolit také takzvané nano respirátory.

Pozor na kompatibilitu s vaším obličejem

V okamžiku, kdy si hodláte koupit respirátor do zásoby, je dobré si nejprve vyzkoušet, jaký model vám bude nejlépe vyhovovat. Každý respirátor by měl dokonale přiléhat k obličeji. Poznáte to tak, že při nádechu a výdechu nepropouští vzduch kolem svých okrajů. Přes dobrou ochrannou masku byste neměli cítit například parfémy lidí, kteří se pohybují ve vaší těsné blízkosti.

Nezapomeňte se testovat

V rámci prevence je vhodné využívat nejen samotné respirátory. Určitě se vyplatí dělat si čas od času antigenní testy, byť se bude jednat o samotestovací sady. Díky nim totiž můžete detekovat, zda jste v dané chvíli pozitivní na koronavirus. Čím dříve přítomnost viru v těle odhalíte, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že nebudete mít žádný vážný průběh onemocnění a neskončíte hospitalizovaní v nemocnici. Jednoduché a poměrně účinné antigenní testy vyjdou na pár korun, podobně jako špičkové respirátory FFP2, takže se rozhodně nejedná o nijak zvlášť nákladnou investici, jak se mnozí lidé mylně domnívají.