Žádné náčiní a nářadí v kuchyni nevyužíváte tak často jako kuchyňské nože. Krájet, sekat a jinak upravovat pomocí nože potřebuje většina potravin, ať už v syrovém nebo uvařeném stavu. Kvalita vašich nožů výrazným způsobem ovlivňuje efektivitu práce v kuchyni. S nekvalitními noži se vám nebude dobře pracovat a vše bude trvat déle. Jak vybrat ten správný nůž do kuchyně?
Nejprve materiál
Kuchyňské potřeby, a nože nevyjímaje, se v současnosti vyrábí ze široké škály materiálů. U nožů je základním materiálem ocel. I ta může mít ale různé podoby a různou kvalitu. Některé levnější nože jsou vyrobeny spíše z plechu než z kvalitní oceli. Na to je třeba myslet. A pak existují některé moderní druhy nožů, především z keramiky nebo plastu. U těchto materiálů se udává, že se nikdy neotupí. Každý materiál se jednou otupí, jen u některých to trvá delší dobu. Keramické nože se ale na rozdíl od ocelových nedají brousit. Tedy dají, ale broušení je nákladnější než pořízení nového nože. Detailní informace o keramických nožích najdete ZDE.
Jaké druhy nožů vybrat?
V kuchyních by se vždy mělo nacházet hned několik nožů různé velikosti i typů ostří. Za ideální množství se považuje 7 druhů, i když pro někoho je to příliš. V základní výbavě by rozhodně neměl chybět nůž na maso, nůž na zeleninu, pečivo, sýr, vykosťovací, řeznický a také univerzální nůž. Univerzální nůž je takový, který lze efektivně využívat pro téměř všechny práce v kuchyni, od porcování půlky selete až po krájení plátků česneku. Nezapomínejte si pořídit také vhodné bloky na nože, aby se vám jejich ostří zbytečně neotupovalo.
V posledních letech jsou oblíbené japonské nože
Také univerzální nože mohou mít velké množství podob. V posledních letech patří mezi velmi oblíbené druhy zejména nože japonské. Japonské nože jsou charakteristické především dokonalým zpracováním oceli – vydrží extrémně dlouho ostré. Mají zkosenou špičku a některé modely jsou zcela bez špičky. Patří k těžším nožům, ale díky tomu mnohem lépe drží v řezu.