Jak na jaře využít mák, kokos nebo kešu ořechy? Tyto nápady vás překvapí

Jaro není k našemu tělu vůbec šetrné. Jarní únava nás dokáže doslova položit na lopatky. Zatímco venku svítí sluníčko a my jsme měly naplánované kolo, in-line brusle nebo práce na zahrádce, nezmůžeme se kvůli jarní únavě vůbec na nic. Co s tím?

Mléko z máku proti jarní únavě

Makové mléko máme spojené spíše s uspáváním dětí. Ne že by to někdo dělal, ale traduje se, že když dítě nechtělo spát, dávalo se mu v minulosti makové mléko – tedy odvar z máku. Na toto rychle zapomeňte a naučte se mák ve svůj prospěch využít jinak. Makové mléko nás naopak umí nastartovat a dodat nám potřebnou energii, a to i ve chvíli, když si na nás „zasedne“ jarní únava. Jak makové mléko připravit?

Rozhodně nepotřebujete nezralé makovice, i když to mnohé z nás napadne. Stačí vám zhruba 100 gramů máku a litr vody. Mák na noc do této vody ponořte. Ráno pak mák i vodu pořádně rozmixujte (mixujte zhruba 5 minut). Přeceďte a případně dochuťte například medem, kakaem, skořicí apod.

Kešu oříšky do nejlepšího pesta

Na jaře potřebujeme rovněž pomocníka proti různým bacilům a virům, které se snaží udolat náš po zimě oslabený organismus. Udělejte si pesto z medvědího česneku. To nejlepší chutná s kešu oříšky. Jak na něj?

Kupte nebo nasbírejte medvědí česnek (listy před květem), dejte do mixéru, přidejte olej (za studena lisovaný – olivový, dýňový, řepkový) a rozmixujte. Můžete, ale nemusíte osolit. Do pasty pak přidejte ještě v mixéru nepražené kešu ořechy. Opět mixujte, ale jen tolik, aby se oříšky nerozmixovaly zcela a aby byly ve struktuře pesta stále dobře rozpoznatelné. O zrnitosti si rozhodněte samy.

Kokos do prvních jarních smoothie

Na jaře jsme doslova nažhavené po různém ovoci. Avšak na zahrádkách ještě neroste a dováží se z dálek a ze skleníků. Pokud neodoláte třeba prodávaným jahodám, dejte si je jako smoothie s kokosem. Kokos namočte na noc do vody a ráno vodu, kokos a jahody rozmixujte. Žádné cezení – pijte tento koktejl tak jak je. Nezapomeňte jej dosladit medem, kokosovým sirupem nebo javorovým sirupem. Používá se i agáve sirup.