Čínská jídla jsou v České republice čím dál oblíbenější, ale nejen jídla jako taková, ale i čínský způsob přípravy jídel. S tímto tématem souvisí rozmach pánve wok, která je vysoce spjata s tradiční čínskou kuchyní. Pánve wok jsou specifické svou hloubkou, šířkou a praktičností při vaření většího množství surovin naráz. Dále jsou vyzdvihovány kvůli zdravému způsobu vaření v páře.
Proč jsou pánve wok tak oblíbené?
Pánev wok svým tvarem umožňuje vařit naráz velké množství potravin, aniž by při míchání lítaly z pánve všude kolem. Díky tomu je vaření mnohem efektivnější, rychlejší a energeticky úspornější. Z hlediska zdraví představuje způsob vaření v páře na pánvi wok mnohem zdravější variantu nežli české smažení. Potraviny si též zachovají svou chuť, a především vitamíny a zdraví prospěšné látky. Ve zkratce by se dalo říci, že jídlo z pánve wok má minimum tuků a maximum chuti.
Podle čeho vybrat pánev Wok?
- Materiál: kvalitní pánve wok jsou vyrobené z litiny. Zpravidla mají vícevrstvý nepřilnavý povrch.
- Velikost: u wok je velikost udávána stejně jako u jiných pánví průměrem. Velikost je důležitý parametr, aby pánev dokonale pasovala na vaši plotýnku.
- Vhodný sporák: pokud vlastníte indukční sporák, je důležité si důkladně pročíst parametry pánve, zda podporuje indukci.
- Pánev vs myčka: ne každá pánev wok je vhodná pro mytí v myčce, u některých by myčka poškodila jejich nepřilnavý povrch. Pokud chcete mýt pánev v myčce vybírejte důkladně, která to podporuje.
Kvalitní pánve Wok vyrábí léty prověřený výrobce kuchyňského vybavení BergHOFF, jehož výrobky jsou používané v domácnostech takřka po celém světě. Za zmínku stojí například oblíbená pánev BergHOFF Wok GEM s 24 cm průměrem a keramickým povrchem. Velké množství pánví wok naleznete v sortimentu internetového obchodu LUEL.cz, který se specializuje na prodej kuchyňských potřeb BergHOFF.