Vzhůru do tepla – 1. část

Saunování může být dokonalým pokračováním hodiny aerobiku (samozřejmě po určitém vychladnutí a uklidnění) – uvolní svaly, psychiku, zjemní pleť, a navíc vám dá možnost probrat s kamarádkou spoustu věcí. Pokud si myslíte, že saunování musí být jen sezení či ležení v horkém vzduchu, nemusí to být pravda. Pokud tento způsob saunování považujete za nezáživný, můžete vyzkoušet vše, co současný svět wellness nabízí: různé druhy sauny a desítky úžasných saunových ceremoniálů.

Do sauny za ceremoniálem

Nevíte, co je to tradiční saunový ceremoniál? Je to přibližně desetiminutový rituál, který se provádí ve finských saunách. Saunér či saunérka polije horké kameny vodou (mohou v ní být aromatické látky, třeba éterické oleje), poté ručníkem horkou páru rozvíří po celém prostoru. Saunovací místnost se tak ohřeje, případně provoní, a zvýší se relativní vlhkost vzduchu. Celý proces se opakuje dvakrát až třikrát. Na závěr saunér prudkým mávnutím ručníku od stropu nažene horký vzduch do dolní části, a vytvoří tím parní náraz, který tělo ještě víc prohřeje.

Ceremoniály ovšem nejsou omezeny jen na finské sauny a víření ručníkem. Je možné si tělo potírat medem, jogurtem, vonným olejem, v páře se provádí třeba solný peeling (do pokožky vetřete sůl a následně ji necháte působit společně s teplou párou). Existují desítky různých ceremoniálů a že se nejedná o žádnou okrajovou záležitost, svědčí i to, že se u nás i v zahraničí konají pravidelná mistrovství v saunových rituálech, kde se saunéři předhánějí ve svém umění wellness.

Ženy a sauna

Ženy v plodném věku jsou v jistých situacích limitovány svým menstruačním cyklem. Některé by ani nenapadlo jít v tomto období do sauny, protože se necítí úplně nejlépe. Ty, které chtějí saunu využít i během menstruace, mohou – není zde žádná překážka zdravotní, pouze estetická a hygienická. V saunování zkrátka platí, že musíme myslet na ostatní, jak se s námi v uzavřeném prostoru cítí. Při správném dodržování hygienických zásad a při užití tamponu či menstruačního kalíšku je menstruace pro okolní svět „neviditelná”, a pro jakékoliv pohoršení proto není sebemenší důvod. Vzhledem k tomu, že se během saunování výrazně prokrvuje celé tělo, může se v prvních dnech menstruace zvýšit krvácení, případně poklesnout krevní tlak a žena může pociťovat závratě.

Mezi milovnici sauny a její hobby se nemusí postavit ani těhotenství. Nevhodné je saunování v prvním trimestru – je třeba dát miminku čas a klid na vývoj všech důležitých orgánů, zvýšená tělesná teplota v tomto období se ukázala jako riziková pro vznik některých vývojových vad. Ve druhém a třetím trimestru, jsou-li žena i dítě v pořádku, je saunování možné – budoucí maminky by však měla být na saunování zvyklá ještě z doby před otěhotněním a měla by se řídit především svými pocity, případně se poradit s lékařem.