Jaké obývací stěny jsou teď v módě?

Obývací pokoj patří k nejdůležitějším místnostem každého domova. Je to totiž pokoj, kde většina lidí tráví čas se svými blízkými a zve si sem návštěvy. Proto by měl být útulný, ale také reprezentativní. Jak ho zařídit vkusně a podle posledních trendů? Velkou roli hrají obývací stěny.

V minulosti bývala obýváková stěna dominantou místnosti. Vyráběly se obrovské sestavy skříní od podlahy až ke stropu, které se umisťovaly podél vybrané zdi. Možná takový model znáte z bytu své babičky, dnes je ale vše jinak.

Buďte minimalističtí

Moderní obývací stěna je spíš menší. Skládá se z několika nízkých skříněk a poliček. Sice se do ní nevejde tolik věcí, ovšem vzpomeňte si, co bývalo obsahem oněch velkých skříní až ke stropu. V každém obývacím pokoji jste v minulosti našli prosklenou skříň s vystaveným porcelánem či památečními sklenkami z broušeného skla. Takové věci už se dnes nevystavují, a proto velké skříně vlastně nejsou nezbytné. Menší obývací stěnu si pořiďte i v případě, že máte malý byt a potřebujete více úložného prostoru. Nižší komody zkuste doplnit poličkami a závěsnými skříňkami.

Barvy zůstávají

V barevných variacích se však téměř nic nemění. Neustále trendy jsou různé vzory dřeva od těch světlejších jako dub sonoma až po tmavé typu wenge. Bílá obývací stěnabude vypadat velmi pěkně zejména v menších pokojích, světlé barvy totiž opticky zvětšují prostor. Moc velké barevné experimenty se u obývacích stěn nekonají. Opravdu se držte spíš přírodních barev, a pokud si potrpíte na extravaganci, kupte si raději barevnou sedací soupravu.

Počítejte s televizí

Většina obývacích stěn je uzpůsobená tak, aby někde uprostřed bylo místo na televizi. Jestliže si nepotrpíte na obrovské obrazovky, pravděpodobně se vám tam bez potíží vejde. Máte-li však doma zařízení s úhlopříčkou třeba 160 cm, buďte obezřetní a ověřte si rozměry. Rozhodnete-li se nakoupit levné obývací stěny například v e-shopu Dona-shop.cz, nebudete si vůbec muset dělat starosti, jelikož v popisku zboží jsou uvedené rozměry každého jednotlivého kusu.