Vakuování pro pokročilé

Co je vakuování, proč ho děláme a jak na něj, jsme si popsali v předchozím článku Vakuování pro začátečníky.

Vakuování nám sice může prodloužit životnost potravin až 5x, někdy ale ani to nestačí. Když víme, že své zásoby nespotřebujeme, je ideální je zamrazit a využít ve chvíli, kdy je budeme potřebovat. Syrové maso můžeme takovým způsobem uchovávat až 2 roky. Stejně tak třeba polévku, která přijde vhod, když budeme nemocní, nebo se nám prostě jen nebude chtít vařit.

Zásoby na horší časy

V létě je ideální vakuovat a následně zamrazit ovoce, které pak v zimě využijeme na vaření. Na co si u toho dát pozor? Ovoce je měkké a při vakuování by mohlo pustit šťávu, která poškodí svár. Je proto lepší nechat ho vždy před vakuováním zamrazit. Do vakuové fólie a nebo sáčku můžete dát jak jeden druh ovoce, tak i jeho mix (jahody, borůvky, maliny atd.).

Zbylo hodně jídla od oběda? Ať už máte moc omáčky, nebo polévky, zamrazte ji na horší časy. U tekutých potravin si ale musíte dávat pozor na vzduchové bubliny a pořádně je před vakuováním vyklepat!

Teď už můžete sklízet plody své práce, respektive spotřebovávat své zásoby. 🙂

Smoothie… vaše pravidelná dávka vitamínů

Borůvkové smoothie          

4 lžíce borůvek

1 banán

2 lžíce vloček

cca 2 dl kokosového mléka

 

Smoothie z lesního ovoce

4 lžíce mixu ovoce (jahody, maliny, borůvky)

1 banán

2 lžíce vloček

½ čajové lžičky chia semínek

cca 2 dl kokosového mléka

 

Jahodové smoothie

4 lžíce jahod

1 banán

2 lžíce vloček

hrst mandlí (ideálně den předem namočených)

125 g (půl vaničky) měkkého tvarohu

Polévky… na zahřátí těla i duše

Dýňová polévka se zázvorem     

1 větší žlutá cibule

dýně hokaido

zázvor (může být čerstvý i sušený)

1 větší nebo 2 menší mrkve

kurkuma

1 l zeleninového vývaru

 

Cibuli nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme pokrájený zázvor a kurkumu. Restujeme cca 2 minuty, než se rozvine vůně koření. Poté přidáme dýni a mrkev nakrájené na kousky. Opět 2 minuty restujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme cca 30 min vařit na mírném plameni. Pokud je mrkev i dýně měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto připravenou polévku můžeme dát zamrazit. Po rozmrazení můžeme přidat zakysanou smetanu nebo kokosové mléko.

Karotkový krém

300 g karotky

1 malá nebo ½ velké brambory

2 středně velké bílé cibule

15 g zázvoru

25 g olivového oleje

1 l zeleninového vývaru

svazek bylinek (petržel, estragon, libeček)

olivový olej

 

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme pokrájenou mrkev, brambor a zázvor. Restujeme cca 2 minuty. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme na středním plameni 20 – 30 minut do změknutí zeleniny. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme bylinky. Polévku dáme zamrazit. Po rozmrazení ji můžeme zjemnit vysokoprocentní smetanou nebo kokosovým, případně jiným rostlinným, mlékem.