Co je vakuování, proč ho děláme a jak na něj, jsme si popsali v předchozím článku Vakuování pro začátečníky.
Vakuování nám sice může prodloužit životnost potravin až 5x, někdy ale ani to nestačí. Když víme, že své zásoby nespotřebujeme, je ideální je zamrazit a využít ve chvíli, kdy je budeme potřebovat. Syrové maso můžeme takovým způsobem uchovávat až 2 roky. Stejně tak třeba polévku, která přijde vhod, když budeme nemocní, nebo se nám prostě jen nebude chtít vařit.
Zásoby na horší časy
V létě je ideální vakuovat a následně zamrazit ovoce, které pak v zimě využijeme na vaření. Na co si u toho dát pozor? Ovoce je měkké a při vakuování by mohlo pustit šťávu, která poškodí svár. Je proto lepší nechat ho vždy před vakuováním zamrazit. Do vakuové fólie a nebo sáčku můžete dát jak jeden druh ovoce, tak i jeho mix (jahody, borůvky, maliny atd.).
Zbylo hodně jídla od oběda? Ať už máte moc omáčky, nebo polévky, zamrazte ji na horší časy. U tekutých potravin si ale musíte dávat pozor na vzduchové bubliny a pořádně je před vakuováním vyklepat!
Teď už můžete sklízet plody své práce, respektive spotřebovávat své zásoby. 🙂
Smoothie… vaše pravidelná dávka vitamínů
Borůvkové smoothie
4 lžíce borůvek
1 banán
2 lžíce vloček
cca 2 dl kokosového mléka
Smoothie z lesního ovoce
4 lžíce mixu ovoce (jahody, maliny, borůvky)
1 banán
2 lžíce vloček
½ čajové lžičky chia semínek
cca 2 dl kokosového mléka
Jahodové smoothie
4 lžíce jahod
1 banán
2 lžíce vloček
hrst mandlí (ideálně den předem namočených)
125 g (půl vaničky) měkkého tvarohu
Polévky… na zahřátí těla i duše
Dýňová polévka se zázvorem
1 větší žlutá cibule
dýně hokaido
zázvor (může být čerstvý i sušený)
1 větší nebo 2 menší mrkve
kurkuma
1 l zeleninového vývaru
Cibuli nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme pokrájený zázvor a kurkumu. Restujeme cca 2 minuty, než se rozvine vůně koření. Poté přidáme dýni a mrkev nakrájené na kousky. Opět 2 minuty restujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme cca 30 min vařit na mírném plameni. Pokud je mrkev i dýně měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto připravenou polévku můžeme dát zamrazit. Po rozmrazení můžeme přidat zakysanou smetanu nebo kokosové mléko.
Karotkový krém
300 g karotky
1 malá nebo ½ velké brambory
2 středně velké bílé cibule
15 g zázvoru
25 g olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
svazek bylinek (petržel, estragon, libeček)
olivový olej
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme pokrájenou mrkev, brambor a zázvor. Restujeme cca 2 minuty. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme na středním plameni 20 – 30 minut do změknutí zeleniny. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme bylinky. Polévku dáme zamrazit. Po rozmrazení ji můžeme zjemnit vysokoprocentní smetanou nebo kokosovým, případně jiným rostlinným, mlékem.