Co byste měla vědět o silikonovém náčiní do kuchyně?

Vaše kamarádky si je pořídily a pějí na ně ódy. Nemohou si je vynachválit a pravděpodobně si brzy pořídí další. O čem je řeč? O silikonu, ovšem nikoliv o prsních implantátech, ale o kuchyňském náčiní.

První barevné silikonové formičky, formy na pečení, naběračky i jiné pomůcky se objevily na konci 90. let a způsobily velkou kuchyňskou revoluci. Vždyť do té doby byla guma vnímána jako materiál, který se nehodí do prostředí s vysokými teplotami. A když se dostane do jídla, může způsobit otravu. Jenomže silikon má do gumy hodně daleko, byť se jí v mnoha ohledech podobá.

Výhody silikonu v kostce

Člověk neznalý může silikonové formy skutečně zaměnit s gumovými, protože tak na první pohled vypadají. Ale chyba lávky. Z chemického hlediska jde o absolutně inertní syntetický materiál. Vyrábí se z křemičitého písku, jehož výhodou je odolnost vůči teplotám kolem 340 °C. Tím však výčet skvělých vlastností teprve začíná. K těm dalším patří nízká hmotnost (a tedy i snadná manipulace), elasticita, nepřilnavost a snadná údržba.

Díky silikonovým pomocníkům udržíte v kuchyni vysoký stupeň hygieny a ušetříte spoustu drahocenného času. Třeba jen tím, že nebudete formičky vymazávat – to naopak není vhodné, protože by se na silikonu vysrážely kapky oleje a udělaly mastné skvrny na pečivu.

Jak poznáte kvalitní výrobky?

Dejte si však pozor při výběru a nezapomeňte na to, že cena obvykle definuje kvalitu. Od podezřele levných výrobků logicky nemůžete čekat potřebnou odolnost a trvanlivost. Naopak vás mohou od silikonových potřeb zbytečně odradit, a to by byla velká škoda.

Kvalitní silikonová vykrajovátka, formičky a další pomůcky poznáte také podle toho, jak voní. Respektive by neměly páchnout po gumě. A také se zaměřte na to, zda se v případě ohnutí materiálu barva v místě ohybu nějak změní – pokud ano, pak výrobek není příliš kvalitní.