Exotika, která již není Čechům tak neznámá a často doplňuje jejich každodenní jídelníček. Tím je sushi. Přesto se jedná stále o netradiční potravinu, jejíž specifické chuti tučné české jazyky jen tak lehce nepřivykly. Tradiční japonskou pochutinu sushi si leckdo dopřeje v restauraci, její výrobou se však jen tak někdo nezatěžuje.
Historie sushi
Tisíc let staré jídlo by jen tak někdo nestrávil. Ale jídlo, které má tisíciletou historii, jejíž přípravou se
zabývali miliony lidí a stalo se vlastně módní záležitostí, to jistě pozornost přiláká. Sushi je národním
pokrmem jihovýchodní Asie, jehož kořeny sahají do pro nás netradičního způsobu uchovávání ryb.
Předchůdce sushi vznikl jednoduše tak, že se ryby nechali v uzavřené nádobě zkvasit s rýží. Neuběhla
dlouhá doba a sushi získalo oblibu nejen v blízké Číně, ale v celé euroamerice.
Tuzemští strávníci vyhledávají sushi nejen kvůli netradiční svěží chuti. Sportovci, zastánci zdravé
výživy a milovníci štíhlé linie doplňují svůj jídelníček o sushi, protože jde o nízkokalorickou potravinu
obsahující potřebné omega-3 mastné kyseliny, proteiny a minerály.
Příprava sushi
Jak správně připravit sushi? Touto otázkou se sice většina hospodyněk nezabývá, avšak zvědavost
je někdy silnější. Na přípravu klasického sushi potřebuje především čerstvé tepelně nezpracované
rybí maso (zejména losos, ale i tuňák, mořský úhoř nebo halibut) a jemně nakyslou rýži uvařenou ve
speciálním nálevu.
K oživení nevýrazného masa a nakyslé rýže se často do sushi přidávají plody moře a různé druhy
zeleniny (především avokádo, okurka, ředkev).
Druhy sushi
Různé druhy sushi si vyžadují i specifickou formu podávání. První možností je zabalit hotové sushi do
mořské řasy nori, pak mluvíme o tzv. maki sushi. Pokud v japonské restauraci objevíte na stole sushi
na válečku z rýže, blýskněte se před spolustolovníky a konverzujete o výtečném nigiri sushi. Jestliže
chcete vypadat jako skutečný sushiolog, předveďte se a pojmenujete sousto syrové ryby bez rýže
slůvkem „sashimi.“
Konzumace sushi
Zdaleka největším problémem, s kterým se potýká každý jedlík sushi je jeho samotná konzumace.
Namočit sushi do sojové omáčky smíchané s kouskem zeleného japonského křenu wasabi není takový
problém. Ale samotné uchycení sushi pomocí dřevěných hůlek vyžaduje jistou dávku šikovnosti,
obratnosti a hlavně zkušenosti. Pokud nevíte, k čemu jsou určeny růžové kousky čehosi na talíři,
jedná se o naložený zázvor, který pomáhá při jídle neutralizovat chuť.
Typy sushi
Nakonec pro lepší přehlednost v tomto fenoménu doby ukážeme v názorném přehledu různé formy a
typy sushi i s jejich nezbytnými součástmi:
- California roll je sushi s rýží po obvodu a mořskou řasou nori skrytou uvnitř.
- Maki sushi jsou malé válečky rýže s různou náplní obalené řasou nori.
- Sushi temaki je kornoutek řasy nori, v níž je zabalena rýže s různou náplní Váleček rýže, na němž je položen kousek syrové ryby nebo vařené krevety, se nazývá Nigiri sushi.
- Jak jsme již uváděli, sousto syrové ryby bez rýže je označováno japonským slovem „sashimi.“
- Nakyslá rýže, která byla již zmíněna v úvodu a používá se k výrobě sushi, se jmenuje Nishiki. Je to ta známá lepkavá rýže s kulatými zrny.
- K sushi, stejně jako rýže a syrové rybí maso, neodmyslitelně patří japonská sojová omáčka Kikkoman, v které se kousky sushi před konzumací namáčejí, a wasabi, japonský pálivý křen, který známe v českých luzích a hájích spíše jako známou příchuť v brambůrkách nebo jiných lupínkách. Pravý Wasabi je bohatý na vitamín C, B6, hořčík a vápník.