Samotné tabletky vám jen těžko prozradí, jak kvalitní tribulus terrestris podáváte vašemu tělu. My vám ale ukážeme, kde se po dobrém tribulusu poohlédnout.
Tribulus terrestris je oblíbený nejen mezi sportovci. Pomáhá s celou řadou zdravotních problémů. I proto se jedná o populární doplněk stravy. Když už ho ale někdo kupuje, tak málokdy dbá na zemi původu. Ta je přitom velice důležitá.
Proč je bulharský tribulus nejlepší?
Tribulus terrestris vyroste skoro všude, jeho vlastnosti se ale výrazně odlišují. Odborníci se ale shodují, že ten nejlepší kotvičník zemní roste v Bulharsku. A má to svoje opodstatnění. Zdejší horské oblasti a podnebí této rostlině velice prospívají. A to není marketingový žvást. Tribulus, který vyroste v této oblasti, totiž nabízí mnohem vyšší množství aktivních látek než tribulus z kterékoliv jiné oblasti.
Jestliže se rostlina vypěstovaná v horských oblastech Bulharska dostane i do vašeho jídelníčku, očekávejte mnohem vyšší účinnost. Je totiž dokázáno, že obsahuje až o 45 procent více furostanolových saponinů. Právě ty jsou zodpovědné za to, jakým způsobem bude vaše tělo na účinky této rostliny reagovat.
Lokalita nezaručuje kvalitu
Ne vždy ale lokalita vypěstování zaručuje vysokou kvalitu. V některých případech prodejci jen využívají reputace bulharského tribulusu. Kotvičník zemní tinktura se k vám tedy dostane v mnohem nižší kvalitě, než jakou byste očekávali. Tu přitom snižuje nejen podnebí a lokalita, ale také dodatečná péče. Například pesticidy, které patří mezi obecný problém celého zemědělství. S péčí vypěstovaný tribulus v Česku tak může být kvalitnější než chemií postříkaný kotvičník zemní z městských částí Bulharska.
I když je ale tribulus pěstovaný s pečlivostí, stále se může jeho kvalita výrazně snížit dalším zpracováním. Důležité je především sušení. To by mělo probíhat ve stínu a za přísně kontrolované vlhkosti a teploty. Špatně usušené rostliny pak způsobí, že ve vašich tabletách a dalších doplňcích stravy bude výrazně nižší množství aktivních látek.