Místo bílého cukru používají tmavý cukr nebo různé zdravé sirupy, které tělu škodí mnohem méně.
TIP: vhodným cukrem i pro diabetiky je přírodní Xylitol – březový cukr, jehož glykemický index je 8
Místo bílé nezdravé mouky používají celozrnnou nebo alespoň směs mouky bílé a celozrnné atd. Není to vždy pravidlem, proto doporučuji vždy sledovat složení biovýrobku na obale.
V bioprodejnách také mnohem snadněji získáte přehled například o složení pečiva. Standardní pečivo obsahuje cukr, různé náhražky a barviva pro tmavou barvu. V bioprodejně zcela běžně naleznete pečivo upečené z kvásku, bez cukru a hlavně z celozrnné mouky (nedobarvené). Při nákupu mějte na paměti, že běžné vícezrnné pečivo je složeno z bílé mouky, malého množství celozrnné mouky a z barviv, zatímco celozrnné pečivo musí být z většího množství složeno právě z celozrnné mouky.
Ve standardních nízkotučných jogurtech je obsaženo větší množství cukru pro zahuštění a lepší chuť. Doporučuji dát si raději biojogurt s přirozeným obsahem tuku, ale nedoslazovaný.
Dá se tedy říci, že pokud si budete kupovat kvalitní biopotraviny, nebudete klamáni výrobci o zdraví prospěšných potravinách, které leckdy zdravé nejsou. V případě hlídání váhy si tak budete moci lépe vybírat potraviny se známým složením a lépe tak hubnutí řídit.