Řecký olivový olej má za sebou velkolepou tisíciletou tradici


Jeho reputace opravdu nezná hranic, vždyť na Krétě jsou olivovníky téměř národním symbolem a nic na tom nezměnila ani nepřízeň osudu, vpády cizích armád a další okolnosti. Byla by věčná škoda nevyužít věčně slunečné klima ostrova, který znamená svět a pro turisty je jedním z největších lákadel středomořského prostoru. Ostatně, když pomyslíme na Řecko jako na celek, příležitostí k pěstování těchto kulturních plodin se najde mnohem více. Jen někdy chtějí nápaditého ducha, který je vnese do nových míst a patřičně se o ně stará. Průkopníků je ale v odvážné Evropě více než dost!

Marmaro má připravený noblesní originál

Pokud jste někdy ochutnali olivový olej z farmy, který by nepocházel z regálu supermarketů, určitě víte, že jeho chuťová stránka je zpravidla velmi atraktivní. Pokud uděláte takovou zkušenost vůbec poprvé, ocitnete se na krátký moment v úplně jiném světě. Není kam spěchat, i těch pár kapek na ranní lžičce si musíte vychutnat naplno. Marmaro je, jak už název napovídá, opravdový mramor, tedy základní stavební kámen pro sakrální stavby antiky – něco, na co se klade velký důraz, věc s vynikající reputací. Olivy dozrávající v prostředí nedaleko Soluně na poloostrově Chalkidiki mají svou tradici a řečtí pěstitelé se nehodlají ničeho vzdávat. Naopak, hospodaří tak, jako za starých dobrých časů. Vědí, že jen tak mohou potěšit náročné spotřebitele.

Tisíce let a vše bez jediné chybičky. To je příběh, který prozatím po Evropě napsal řecký olivový olej. A je jasné, že má ještě hodně stránek před sebou, protože obstojí i v dnešní konkurenci. Ta je hodně nápaditá a kdo s ní drží krok, musí mít na své straně kvalitní produkt a reklamu, která zaujme spotřebitele. Na olivum.cz zjistíte, že extra panenský olivový olej pochází i z Andalusie, Istrie nebo dalších koutů světa. Co takhle zkusit malou ochutnávku napříč regiony?