Ruský boršč

Ruský boršč

 

Ruský Boršč

Suroviny na Ruský boršč

(2 – 2.5l polévky – 6 porcí)

 

  • 2 stroužky česneku
  • 200 g brambory
  • 500 g hovězí s kostí
  • 300 g červená řepa
  • 5 kuliček celý černý pepř
  • 2 ks bobkový list
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce rajský protlak
  • 100 g mrkev

 

Ruský Boršč – postup

Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10 – 15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list. Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 – 3 cm dlouhé. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme větší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.

Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvětšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

Zatím co se nám brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy celou zápravu z pánví dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň! Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Ruský Boršč

Napsat komentář