Výroba konopné masti a konopného líhu

Výroba konopné masti a konopného líhu

 

Již jsme si napsali o příznivých účincích konopí, nyní se zaměříme na výrobu konopné masti a konopného líhu.

konopná mast

Konopná mast

Konopná mast – co budete potřebovat:

  • 1 kg lékařské vazelíny, nebo jiný tuk (olej, sádlo, máslo, ztužené tuky…)
  • 0,75l susušených konopných listů a květenství – nedrcený materiál, čím více květů, tím více aktivní látky
  • hrnec na mléko, jemné plátno pro přecedění, sklenici s víčkem

Konopná mast – postup při výrobě:

rozpustíme vazelínu (pokud možno hlídáme, aby teplota nepřesáhla 80°C) a přidáme rozemnuté části rostliny (pro jednoduché louhování a cezení můžeme sušené konopí vložit do bavlněného sáčku). Dvě hodiny směs louhujeme a pak necháme vychladnout.

Základ masti pak spolu i s konopím necháme ještě týden odležet na temném a chladném místě. Poté mast znovu zahřejeme na dvě hodiny při teplotě  80°C a opakujeme proces louhování.

Nyní necháme mast odležet tak 4 týdny, poté mast naposledy zahřejeme tak, abychom ji přivedli do tekutého stavu a pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které můžeme použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů.

Mast ještě teplou plníme do připravených sklenic a uskladníme nejlépe v chladu a temnu.

 

Výrova konopného líhu

Výroba konopného líhu, co si připravit:

  • Alpa (Slivovice, Vodka, jiný líh)
  • uzavírací nádoba
  • usušené konopné listy a květenství, omyté kořeny
  • čisté jemné plátno (jemný cedník)
  • sádlo (cca 200 – 250g)
  • větší hrnec
  • malý hrnec
  • talířek
  • sklenice či kelímky (filmovky) s víčkem

Výroba konopného líhu – postup:

do uzavírací nádoby nalijeme Alpu (nebo jiný líh) a po hladinu napěchujeme drceným konopím. Uzavřeme a uskladníme na chladném tmavém místě na 1-3 týdny (občas protřepeme). Po vylouhování přecedíme zelenou tekutinu.

Zbylou část tekutiny můžeme použít jako tinkturu, resp. jako desinfekční přípravek.

Na mírném ohni rozehřejeme sádlo (cca 200-250 g), do kterého postupně vléváme vylouhovanou tekutinu.

Vaříme v menším hrnci, který je vložen  do většího hrnce s vroucí vodou, abychom mast nepřipálili.

Na talířek několikrát ukápneme rozehřáté sádlo, necháme vychladnout, abychom zjistili hustotu.

Pokud se zdá být hustota taková, jakou má mast mít, můžeme mast z hrnku přelít do připravených, čistých nádob (např. do krabiček od krémů nebo filmovek).

 

Mohlo by vás zajímat:

Jak uvařit pohanku?

Špageti aglio olio peperoncino.

Napsat komentář