Výroba konopné masti a konopného líhu
Již jsme si napsali o příznivých účincích konopí, nyní se zaměříme na výrobu konopné masti a konopného líhu.
Konopná mast
Konopná mast – co budete potřebovat:
- 1 kg lékařské vazelíny, nebo jiný tuk (olej, sádlo, máslo, ztužené tuky…)
- 0,75l susušených konopných listů a květenství – nedrcený materiál, čím více květů, tím více aktivní látky
- hrnec na mléko, jemné plátno pro přecedění, sklenici s víčkem
Konopná mast – postup při výrobě:
rozpustíme vazelínu (pokud možno hlídáme, aby teplota nepřesáhla 80°C) a přidáme rozemnuté části rostliny (pro jednoduché louhování a cezení můžeme sušené konopí vložit do bavlněného sáčku). Dvě hodiny směs louhujeme a pak necháme vychladnout.
Základ masti pak spolu i s konopím necháme ještě týden odležet na temném a chladném místě. Poté mast znovu zahřejeme na dvě hodiny při teplotě 80°C a opakujeme proces louhování.
Nyní necháme mast odležet tak 4 týdny, poté mast naposledy zahřejeme tak, abychom ji přivedli do tekutého stavu a pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které můžeme použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů.
Mast ještě teplou plníme do připravených sklenic a uskladníme nejlépe v chladu a temnu.
Výrova konopného líhu
Výroba konopného líhu, co si připravit:
- Alpa (Slivovice, Vodka, jiný líh)
- uzavírací nádoba
- usušené konopné listy a květenství, omyté kořeny
- čisté jemné plátno (jemný cedník)
- sádlo (cca 200 – 250g)
- větší hrnec
- malý hrnec
- talířek
- sklenice či kelímky (filmovky) s víčkem
Výroba konopného líhu – postup:
do uzavírací nádoby nalijeme Alpu (nebo jiný líh) a po hladinu napěchujeme drceným konopím. Uzavřeme a uskladníme na chladném tmavém místě na 1-3 týdny (občas protřepeme). Po vylouhování přecedíme zelenou tekutinu.
Zbylou část tekutiny můžeme použít jako tinkturu, resp. jako desinfekční přípravek.
Na mírném ohni rozehřejeme sádlo (cca 200-250 g), do kterého postupně vléváme vylouhovanou tekutinu.
Vaříme v menším hrnci, který je vložen do většího hrnce s vroucí vodou, abychom mast nepřipálili.
Na talířek několikrát ukápneme rozehřáté sádlo, necháme vychladnout, abychom zjistili hustotu.
Pokud se zdá být hustota taková, jakou má mast mít, můžeme mast z hrnku přelít do připravených, čistých nádob (např. do krabiček od krémů nebo filmovek).