Vaření s vínem se již mnoho let považuje za velice oblíbené. Kdo víno ve své kuchyni již někdy vyzkoušel, pak ví o čem je řeč. Víno jako ingredience dodává jednotlivým pokrmům jedinečnou a nezaměnitelnou chuť a možnosti jeho využití jsou navíc velmi široké. Víno lze využít při přípravě omáček či masa. Dobře si také rozumí s mořskými plody, ale i ovocem či zeleninou. Neváhejte víno při vaření vyzkoušet i vy.
Obecné zásady vaření s vínem
Než se pustíte do samotného vaření, tak byste se měli držet dvou hlavních zásad. Jednou z prvních zásad je, že bílá vína používáme na podlévání světlého masa a červená vína se doplňují s tmavými druhy mas. Avšak existuje celá řada výjimek, proto se vždy držte receptu. Druhou zásadou je pak, že víno by mělo přijít do pokrmu mezi prvními ingrediencemi, a to především z důvodu chuti a vyvaření alkoholu.
Jaké víno použít?
Abyste si připravovaný pokrm vychutnali, je třeba věnovat pozornost kvalitě vína. Určitě není nutné používat archivní kousky či velice drahé druhy vín, ale zároveň také není dobré používat vína za pár korun. Vína na vaření byste měli vybírat taková, která rádi pijete. Vaření s vínem vám tak dodá další rozměr, jelikož budete moct při vaření víno i popíjet. Ohledně obsahu cukru se pak řiďte striktně receptem, některá jídla ocení vyšší obsah zbytkového cukru, jiná zase nikoliv.
Jídla, které byste měli vyzkoušet
Pokud chcete poznat výjimečnost vaření s vínem a jedinečnou chuť pokrmů vytvořených pomocí této ingredience, pak určitě neváhejte vyzkoušet několik receptů. Mezi velice oblíbená jídla se řadí především kohout na červeném víně. Z dezertů by vám potom neměla uniknout hruška v červeném víně nebo bábovka z červeného vína. Máte-li raději bílá vína, pak určitě vyzkoušejte rizoto podlité bílým vínem či hovězí polévku s bílým vínem.