Český zelník

Zelí je zdravé, tělu prospěšné a velmi chutné. Můžeme ho připravit nejen jako klasickou přílohu, ale také jako samostatné jídlo. Zelník je tradiční české jídlo, ochutnejte ho i vy!

Ingredience:
500g kysaného zelí
250g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
200ml acidofilního mléka
80g Hery
sůl dle chuti

Postup:
Zelí necháme okapat, smícháme s moukou, solí, kypřícím práškem, přidáme mléko a rozhřátou Heru. Vypracujeme tuhé těsto a vyválíme z něho plát, který přeneseme na plech s pečícím papírem nebo vložíme do formy. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou a dáme do vyhřáté trouby péct na cca 45 minut při 180 stupních. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.

Tip na závěr:
Pokud máme v lednici kousek klobásky, můžeme ji nakrájet na drobné kostičky a přimíchat do těsta.