O kávě panuje několik pověr. Některé například říkají, že je káva hořká. Přitom správně připravená káva je harmonická a nasládlá. K vychutnání kávy také rozhodně nepotřebujete cukr ani mléko. Navíc si výbornou kávu můžete připravit i v pohodlí vašeho domova.
Proč může být káva hořká
Za hořkou kávu může většinou její špatná příprava. Některé odrůdy však mají hořký podtón „přirozeně“. Třeba pokud si zvolíte druh kávy robusta, můžete se setkat s hořkostí. Ale mezi kávovými konzumenty se najdou i tací, kteří tuto chuť ocení či vyhledávají.
Hořkost ale bývá často způsobena chybami v procesu příprav – špatné pražení, či nevhodná hrubost namletí kávy.
Jak na výbornou kávu
Mezi nejoblíbenější kávy patří ty, které si připravíte pomocí french-pressu nebo také z jednoduchého překapávače s papírovým filtrem. Výborná káva není přímo závislá na složitosti a zdlouhavosti příprav. Za neodolatelnou chutí nápoje stojí vždy kvalitní ingredience.
Kvalita především
Prvním krokem k výborné kávě je tak opravdu nákup kvalitní kávy. Takové kávy, která vás překvapí svým aroma, plnou chutí a lahodnou sladkostí, která vám zůstane ještě dlouho na jazyku. Je na vás, zda zvolíte již pomletou, instantní kávu nebo si pořídíte kávový mlýnek a kávu si namelete sami. Pokud si vyberete kávu na internetovém obchodě GastroKáva, tak ani v jednom případě nesáhnete vedle.
Výdrž čerstvě namleté kávy
Nejlepší chuť a nejsilnější aroma má čerstvě namletá káva. Za její typickou vůni mohou aromatické oleje, které jsou obsažené v zrnkách kávy. Tyto oleje pak mění své aroma na světle a v teple. Ke kávě můžete podávat hořkou čokoládu nebo zdravý třtinový cukr.
Jak kávu skladovat
Čerstvě namletou kávu je tedy vhodné co nejdříve spotřebovat nebo alespoň uchovávat ve tmě a ideálně v chladu. Pořiďte si kávu například v uzavřených plastových nebo kovových dózách. Káva po upražení vydrží nejčerstvější zhruba tři až čtyři týdny. Výhodou je pak nákup nemleté kávy, kterou si vždy umelete těsně před použitím, tím budete mít vždy kávu jako z kavárny – tedy kávu plné chuti, příjemného aroma a silného účinku.