Na našem stole běžně podáváme velkou škálu druhů zeleniny od mrkve, přes cibuli, pórek, česnek nebo brambory. Víte však jaké vitamíny tato strava obsahuje? V následujících řádcích si proto vypíšeme ty opravdu nejběžnější druhy zeleniny a které vitamíny obsahují. Možná budete překvapeni co vše obsahují.
Brambory
Brambora se v našem jídelníčku vyskytuje opravdu hojně, ať už je podávána jako příloha nebo například podávána jako tradiční bramboráky. Velmi překvapivě obsahuje vitamín C ve množství 12 mg na 100 g brambory. Pro srovnání citrón obsahuje 58 mg na 100 g citrónu. Dále brambory obsahují stopové množství vitamínu E, B12 a karotenu, vitamín B6 v množství menším než 1 mg na 100 g. Z pohledu minerálu brambor obsahujesodík, draslík, vápník, hořčík a fosfor.
Mrkev
Kdo by v mládí neslyšel rčení “Jez hodně mrkve, budeš dobře vidět”, jaké vitamíny tedy mrkev obsahuje? 10 mg/100g vitamínu C, méně než 1 mg/100g vitamínu E, velmi ceněné beta-karoteny 12 mg/100g. Co do minerálů je to ve významném množství draslík, dále pak sodík, vápník a fosfor.
Česnek
Velmi oblíbená zelenina, zvláště pro svojí schopnost dochutit jídlo svoji nezaměnitelnou chutí i vůní. Je ale česnek nějak zdraví prospěšný? Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C. Z minerálů na selen, vápník a jód.Česnek je znám pro své antibiotické vlastnosti a již v dávné minulosti hojně využívaný v léčitelství.
Cibule
Cibule stejně jako česnek má antibiotické účinky, což je o ní méně známé než o česneku. Z vitamínu menší množství vitamínu C a E. Minerálně cibule také bohatá příliš není nejvíce obsahuje draslík a vápník.
Pórek
Velkým množstvím vitamínů pórek nedisponuje, obsahuje menší množství vitamínu C, E a B6, dále obsahuje hlavně draslík a fosfor.
Díky za článek. I přesto, že doma jíme hodně ovoce a zeleniny, používáme ještě všichni multivitamíny od Viridian. Kupujeme na http://www.Green-market.cz a musím zaklepat, nemoci nás moc nekolí :).